Årets Förändringsledare utses för tredje året i rad 

Juryn bestående av representanter från The Boston Consulting Group, Interim Search och Heidrick & Struggles utsåg i våras Årets Förändringsledare 2017. Nytt för i år var priset i kategorin Årets Förändringsledare CSR. Eventet gick av stapeln den 26 april och gästlistan bestod av 100 gäster från näringslivet, som tillsammans njöt av intressanta pristagare på scen och en fantastisk utsikt från Atelier 23.  

Utmärkelsen Årets Förändringsledare delades ut för tredje året i rad och denna gång premierade juryn nyckelpersoner från några av Sveriges mest etablerade företag: Rickard Gustafson Koncernchef för SAS, H&Ms Hållbarhetschef Anna Gedda och Christer Zaar, VD för friskvårdskedjan Actic.

Syftet med priset är att lyfta fram chefer inom svenskt näringsliv som med hjälp av sitt ledarskap bidragit till förbättring i sina enskilda organisationer, men också i näringslivet och samhället i stort.  

Årets Förändringsledare tilldelas vinnare i tre kategorier: små och medelstora bolag, stora bolag, samt den nyinstiftade kategorin CSR.

Vinnarna av Årets Förändringsledare 2017 är... 

Christer Zaar, vd för träningskedjan Actic som tog hem priset i kategorin för små- och medelstora företag. Christer ledde Actic Group till att noteras på Stockholmsbörsen den 7 april 2017. 

Att ta Actic med sin geografiska spridning och starka lokala närvaro till en framgångsrik börsnotering krävde ett starkt och konsekvent ledarskap och hårt arbete. Den gemensamma visionen var en plattform som starkt bidrog till resultatet. 
Henrik Östberg, Partner på Interim Search.

Årets Förändringsledare i kategorin stora bolag tilldelades i år Rickard Gustafson, vd och koncernchef för SAS Group. Sedan hans tillträde 2011 har han lyckats med bedriften att leda ett av de mest utmanande kostnadsbesparingsprogrammen någonsin inom svenskt näringsliv.

Att leda och vända en krisande organisation är ett stenhårt arbete. Att därefter stanna kvar och bygga vidare på sitt uppdrag tycker jag visar på en enorm målmedvetenhet samt en viktig grundtro på hela företaget – affärsmodell, varumärke och personal
Wictor Bonde, Partner på Interim Search.

​​​H&M:s hållbarhetschef Anna Gedda blev i april den första pristagaren som tilldelades utmärkelsen i kategorin CSR.  Med priset uppmärksammas Annas arbete för en hållbar textilproduktion och transparenta leverantörskedjor. 
 

Det svenska ledarskapet hyllas ofta internationellt för lyhördhet, diplomati, hållbarhet och jämställdhet. För oss som global aktör är det därför extra kul att kunna bidra till att lyfta goda exempel från Sverige. Anna Gedda är en utmärkt förebild inom ett område som får allt större betydelse. 
Elise Andström, Partner på Heidrick & Struggles.


Johan Öberg, vd för BCG i Sverige och konferencier för kvällens prisutdelning sammanfattar vad som gör årets pristragare till Sveriges mest framstående förändringsledare.  

Jag tycker att alla tre pristagarna visat att de är i framkant inom sina respektive branscher. Ett starkt ledarskap visar sig som bäst när tiderna är tuffa, och att bevittna kraften i det förändringsarbetet är inspirerande.

Årets Förändringsledare är en årlig utmärkelse som delas ut av Heidrick & Struggles, Interim Search och Boston Consulting Group till personer i svenskt näringsliv. Priset delas ut i tre kategorier: Stora företag, Små-/ & Medelstora Företag samt en kategori som varierar från år till år och syftar till att lyfta fram ett tema som varit av extra betydelse under perioden.

Kontakt:
Wictor Bonde, Interim Search; wictor.bonde@interimsearch.com, +46 (0) 70 555 30 24
Anna Linnerud, The Boston Consulting Group; linnerud.anna@bcg.com, +46 (0) 73 079 44 40
Elise Andström, Heidrick & Struggles; eandstrom@heidrick.com, +46 (8) 406 71 00