Vinnarna Årets Förändringsledare 2016

De tre tunga näringslivsprofilerna Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, Casten Almqvist, vd för TV4-Gruppen och chef för affärsområdet Broadcasting inom Bonnier koncernen samt Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties får ta emot utmärkelsen Årets Förändringsledare 2016.

För andra året i rad delades priset Årets Förändringsledare ut vid en ceremoni i Stockholm. Initiativet är resultatet av ett samarbete mellan Interim Search, Heidrick & Struggles och The Boston Consulting Group (BCG). Under året har juryarbetet gjorts under ledning av Elise Andström, Partner på Heidrick & Struggles.

Syftet med utmärkelsen Årets Förändringsledare att uppmärksamma det mångfacetterade och ofta utmanande arbete som en förändringsprocess kan innebära, samt att premiera ett ledarskap som bidrar till såväl tillväxt för bolaget som utveckling för samhället man verkar i. På eventet deltog 120 personer som var där för att diskutera ämnet Förändringsledning och för att hedra kvällens vinnare under ledning av kvällens moderator Johan Öberg, vd The Boston Consulting Group.

Vinnaren av Årets Förändringsledare 2016 -Stora bolag gick till Helena Stjernholm, vd för Industrivärden.

Helena Stjernholm, vd Industrivärden.

 Vi vet att det är en rad unika egenskaper som krävs av en ledare som framgångsrikt hanterar en stor förändringsprocess. Det handlar dels om nyfikenhet och öppenhet, dels om en förmåga att bygga ett bra team som kan ta ansvar över olika delar i processen. Det känns därför helt rätt att lyfta fram dessa tre starka profiler, säger Johan Öberg, vd för BCG i Sverige.

Att bedriva förändringsarbete är ett komplext arbete som ställer allt högre krav.

Det moderna ledarskapet kräver mer anpassningsförmåga än någonsin. Årets pristagare jobbar hårt för att utveckla näringslivet i nya spännande riktningar med hjälp av innovation, digitalisering och hållbarhet. Vi hoppas att priset kommer att inspirera vinnarna, deras företag och lyfta vikten av förändringsledning för organisationers framgång, säger Elise Andström, partner på Heidrick & Struggles.

Utmärkelsen Årets Förändringsledare 2016 -Små & Medelstora bolag gick till Oscar Engelbert, vd och grundare Oscar Properties. Nytt för i år är kategorin Årets Digitala Förändringsledare. Ett pris som för 2016 går till Casten Almqvist för hans arbete med att accelerera den digitala transformationsresan.

Oscar Engelbert, vd Oscar Properties och Casten Almqvist, vd TV4- Gruppen

De flesta bolag genomgår på ett eller annat sätt en digital transformation i dag, inte sällan i förebyggande syfte. Den processen kräver ett särskilt framåtblickande ledarskap präglat av mod och tydlighet, säger Wictor Bonde, partner och grundare av Interim Search AB.


Sara Öhrvall höll en inspirerande föreläsning på ämnet att leda digital transformation. Saras fokusområden är digitalisering, innovation, förändringsarbete och konsument- och tekniktrender. Sara satt under åren 2008-2014 i Bonniers koncernledning med ansvar att transformera befintlig verksamhet inom Bonnier och att skapa helt nya digitala medieprodukter. Under åren 2009-2011 var Sara baserad i San Francisco för att starta upp Bonniers verksamhet i Silicon Valley. Tidigare på Volvo Cars, ansvarade hon för konceptutveckling av jeephybrider, sport- och miljöbilar.